Cum alegi procesorul pentru laptop ca să fie potrivit nevoilor tale

de: Alexandru Puiu
17 11. 2018

Laptopurile nu au fost niciodată foarte flexibile când vine vorba de upgrade. Însă nimic este mai important decât să știi cum alegi procesorul din noul tău laptop. Cu siguranță, respectiva componentă este de neînlocuit.

Mai ales dacă ai un laptop mai vechiuț, s-ar putea să-l readuci la viață prin sporirea cantității de memorie RAM sau prin înlocuirea hard disk-ului tradițional cu un SSD.

Când vine însă vorba de creierul afacerii, dacă nu ai știut la început cum alegi procesorul din laptop, s-ar putea să ai cel mai mult de suferit pe termen lung.

Un procesor bun este cel mai relevant factor de performanță pentru un sistem. El definește cantitatea maximă de memorie RAM suportată și tot ele s-ar putea să te tragă în jos în momentul în care ai optat pentru o placă video competitivă, dar un joc recent se sacadează destul de mult.

Față de acum 4-5 ani, decizia de a alege un procesor de laptop a devenit un pic mai complicată. La momentul respectiv, știai că un Intel Core i3 este mai slab decât un Core i5, iar laptopurile cu Core i7 erau cele mai bune, dar din cauza răcirii suplimentare, îți asumai niște dimensiuni mai generoase.

Cele mai slabe erau portabilele cu Intel Celeron sau Pentium, dar te bucurai de faptul că erau surprinzător de accesibile și, dacă nu te grăbeai nicăieri, se pretau pentru scris în MS Word sau navigat pe internet.

Cum alegi procesorul din noul tău laptop după codul complicat

În momentul în care începi să te uiți pe internet sau în magazine după un laptop, sunt evidențiate câteva specificații. Prima dintre ele ține de procesor, urmată de cantitatea de memorie RAM, soluția de stocare și, nu în ultimul rând.

Dacă te încântă mai mult portabilitatea și greutatea redusă, decât altceva, este foarte probabil să ai parte de un chipset grafic integrat, precum Intel HD Graphics, Inte Pro Graphics, Intel Iris sau o variație pe aceeași temă.

Din nou este important de reținut că un procesor mai bun are o placă video integrată mai sprintenă. Nu vorbim de o performanță decentă în cel mai nou Call of Duty, dar ai mari șanse să te joci Fortnite în condiții optime cu un chipset grafic Intel din ultimii doi ani.

Înainte să te apuci de căutări, ar fi bine să ai în vedere pentru ce vei folosi laptopul cu pricina. Dacă îl dorești doar pentru navigat pe internet și scris email-uri, decizia îți este semnificativ simplificată. Dacă te încântă să poți să editezi câteva fotografii în Photoshop înainte să te apuci de treabă, ar fi ideal să sari un pic mai sus cu investiția.

De asemenea, dacă autonomia este mai relevantă decât performanța, acesta poate fi și el un criteriu de performanță. Când banii nu sunt o problemă și îți dorești o sesiune de gaming în deplasarea fără compromisuri, pentru asta s-a inventat Intel Core i9. 

Revenind însă la codurile pe care le-am menționat în subtitlu, acestea sunt un pic mai elaborate decât ai crede, chiar dacă îți oferă toate informațiile în doar câteva cifre și litere. Din păcate, la prima vedere, s-ar putea să fie imposibil să compari un Intel Core i7-7Y75 cu un Intel Core i5-8250U. În realitate, logica este mult mai simplă decât ai crede.

Cum alegi un procesor de laptop – varianta scurtă

Deși ar fi util să înțelegi toate subtilitățile legate de procesoarele pe care le oferă Intel sau AMD pentru notebook-uri în 2018, în cazul în care vrei să sintetizezi câteva pagini de informații în câteva rânduri, particularitățile importante le găsești mai jos.

Pentru o stație de lucru cu o autonomie de 3-5 ore care să fie gata pentru gaming în condiții optime ai nevoie de un procesor Intel Core i5, Core i7 sau Core i9 al cărui nume se încheie cu H sau HK. Core i9 – 8950HK sau Core i5 – 8300 H sunt două exemple.

În cazul în care cochetezi cu editare foto video și randări, dar te încântă și o autonomie peste medie poți opta pentru un procesor Intel Core i7 al cărui model se încheie cu U sau G. Dacă navighezi pe internet, acestea te pot ține de parte de priză chiar și 12 ore în anumite situații, dar au suficientă performanță pentru sarcini complexe.

Câteva exemple de modele sunt Intel Core i7-7500U, Core i7-8550U sau Core i7-8750G. Din familia de CPU-uri AMD, pe aceeași linie de performanță se află AMD Ryzen Mobile 7.

Un calculator decent cu performanță bună pentru sarcini de zi cu zi include un Intel Core i5 din seria U sau un AMD Ryzen Mobile 5. Acestea sunt bune pentru muncă de birou fără stres, dar în tandem cu un chipset grafic de actualitate dedicat s-ar putea să se preteze și pentru gaming fără prea multe pretenții pe partea de detalii.

Core i5-7200U sau Core i5-8250U sunt câteva exemple de CPU-uri, iar autonomia specificată este între 8 și până la 16 ore.

Subțiri, cu o autonomie peste medie, dar cu compromisuri destul de mari pe partea de performanță sunt laptopurile dotate cu procesoare din seria Intel Core M sau Core i5 și Core i7 cu litera Y în model.

De obicei se regăsesc în portabile prea subțiri ca să găzduiască un ventilator, precum Apple MacBook. Core M3 au Corei i5 – 7y54 sunt câteva exemple de astfel de procesoare cu o autonomie de până la 8 – 10 ore.

Laptopurile de buget din 2018 sunt în continuare dotate cu Intel Celeron sau Intel Pentium. Acestea se găsesc noi la prețuri de aproximativ 1000 – 1200 lei cu diagonală de 15 inci. Nu le recomand. Chiar și dacă vin cu 4GB RAM și au o autonomie de 4-6 ore s-ar putea să te enerveze în cazul în care ai o fereastră de MS Word deschisă și vrei să intri în Google Chrome.

Cum citești un model de procesor, ca să știi pentru ce optezi

Intel a complicat destul de mult seriile de procesoare pe care le are în portofoliu în ultimii ani. Există însă câteva principii care au fost valabile din totdeauna și care se aplică și la această oră. Acestea sunt informațiile pe care trebuie să le ai în vedere, mai ales dacă te uiți la un laptop la mâna a doua cu un procesor mai vechi.

Un procesor Core i7 mai vechiuț poate să facă minuni chiar și în jocuri recente, dar este bine să știi exact cum îi citești vechimea.

Intel Core este brandul procesorului folosit de producătorul american. În condiții extraordinare, acolo poate fi scris Xeon, dar într-un caz mai nefericit s-ar putea să fie vorba de un Celeron, Pentium sau Atom.

În cazul AMD, vorbim de AMD Ryzen sau AMD FX. După brandul efectiv, este trecută familia de procesoare care ar trebui deja să-ți dea un indiciu vizavi de performanță. În mod tradițional, vorbim de Core i3, i5, i7. Pe lângă procesoarele de top Core i9, s-ar putea însă să vezi și m5, x5, E sau N.

Primul număr de după cratimă face referire la generația procesorului. Opt este cea mai nouă serie de procesoare pentru notebook-uri de la Intel, dar se găsesc în continuare pe piață multe sisteme cu CPU-uri din seria 7. Dacă te uiți pe OLX la un laptop cu un Intel Core i7 – 4750HQ, înseamnă că este de acum 3-4 ani.

Aș insita destul de mult și pe sufixele U și Y. Chiar dacă uneori vezi un Y în mijlocul numelui la procesor, este important să reții că cele două litere trădează un compromis pe partea de performanță de dragul autonomiei.

Pentru o perioadă de timp, procesoarele al căror model se încheia în U era promovate ca fiind Ultra Low Voltage (Voltaj Foarte Redus).

Nu implică faptul că sunt procesoare slabe, dar ca să ajungi la 10 – 14 ore departe de priză, nu te poți aștepta să fie la fel de sprintene precum procesoarele care se termină cu H, HK sau HQ. În schimb, se răcesc mai ușor și au nevoie de mai puțin spațiu. Pornind de la această premisă, procesoarele Core i7-8750H se regăsesc aproape exclusiv în sisteme de gaming de top.

În același timp, unul dintre cele mai bune ultraportabile din lume pentru business, Dell XPS 13 9370 folosește un Core i7-8550U.

Dacă vrei un computer de gaming, pentru randări, proiectare sau arhitectură, caută neapărat un portabil cu un procesor a cărui serie se termină în H, HQ sau HK. Acestea suportă până la 32GB RAM fără niciun fel de probleme și rulează în condiții optime atât ultima versiune de AutoCAD, cât și ultimul Assassin`s Creed.

Dacă optezi pentru SoC-urile echipei adverse, la AMD situația este un pic mai simplă. Un AMD Ryzen 5 se compară din prisma performanței cu un Intel Core i5 U, în timp ce un Ryzen 7 se apropie de un Core i7 U.

Ca excepție de la regulă, deși este foarte puțin probabil să te întâlnești cu respectivul procesor în lumea reală, este important să știi că există. Intel a încheiat un parteneriat cu AMD pentru a integra în procesoarele sale de top un GPU Radeon RX Vega M.

Acela este semnificativ mai bun decât orice IGP Intel Graphics și îl găsești în procesoarele cu sufixul G. Ca urmare, dacă ai un Intel Core i7-8705G în laptop, te poți aștepta la sesiuni de gaming decent, chiar dacă sistemul tău este unul subțirel. Din păcate, acesta nu este foarte popular printre producătorii de notebook-uri.

Procesoare din generația a șaptea față de cele din generația a opta: mai nou nu este întotdeauna mai bun

Cei de la PCWorld au realizat graficul de mai sus, dar informațiile se găsesc pe site-ul Intel. Ideea de bază este că nu toate procesoarele noi sunt mai bune decât cele vechi. Celulele marcate cu roșu evidențiază deficiențe introduse de la o generație la alta, în timp ce celulele marcate cu verde scot la iveală îmbunătățiri.

Generația a opta de CPU-uri de la Intel a fost prima care a introdus procesoare cu 6 nuclee fizice într-o singură pastilă de siliciu, în procesoarele Intel Core i7 H și Intel Core i9 H. În anumite teste, cele cu 6 nuclee sunt cu până la 50% mai rapide.

Pentru majoritatea sarcinilor pe care le ai însă în minte, precum navigat pe internet, Netflix, YouTube sau editare de documente, un Core i3-8130U este suficient. Nu are rost să plătești în plus pentru un procesor quad core dacă în 90% din timp vei îndeplini activități care nu necesită investiția suplimentară.

Toate detaliile despre core-uri (nuclee fizice) și Hyper-Threading (nuclee logice) nu sunt valabile la procesoarele Celeron sau Pentium. S-ar putea să se laude cu performanțe quad core, dar acele nuclee sunt absurd de lente și trebuie evitate. Cel mai ieftin Core i3 este semnificativ mai capabil și mai bun pe termen lung.

Ultimul detaliu pe care mai trebuie să-l ai în vedere când te orientezi către un procesor nou ține frecvența de lucru. Deși contează numărul de nuclee, frecvența dinamică de Turbo Boost și familia din care face parte procesorul, frecvența nativă de tact te va ajuta cel mai mult în anumite situații.

Există în continuare aplicații care nu profită de un număr mare de nuclee, cât sunt afectate de o frecvență sporită.

Asta nu înseamnă că merită să faci eforturi financiare supraomenești pentru 100 sau 200 MHz în plus, dar 500, 700 sau 1000 MHz te vor ajuta să fii semnificativ mai eficient în randări de fișiere 3D, aplicare de filtre în Photoshop sau conversii de fișiere video în Premiere.

În final, important este să te încadrezi în bugetul pe care îl ai la dispoziție. Cu toate acestea, este bine să înțelegi un pic avantajul derivat dintr-un procesor mai mai nou sau unul mai scump.

Uneori, ai fi mai câștigat pe termen lung dacă faci un compromis pe partea de memorie RAM sau spațiu de stocare în favoarea unui procesor mai rapid. În plus, de cele mai multe ori, RAM și hard disk-ul pot fi actualizate ulterior, pe când procesorul este ”bătut în cuie.”